DE WANDELING VAN TERLET NAAR DE TORCKSCHOOL IN ROZENDAEL
door:
Hermien Rijnbende-Harmsen,
Rheden, februari 2008

Ambt & Heerlijkheid jaargang 54 nummer 159 juni 2008. Een uitgave van de
Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal.

Daar kunt u eventueel exemplaren van deze uitgave bestellen.

 Active ImageIn het jaar 1915 verhuisde het gezin van Roelof van Ark en Reintje Heintje Brouwer, mijn grootouders van de Hoge Veluwe naar de boerderij "Klein Terlet", een boerderij die het eigendom was van baron van Pallandt van Rosendael.

Daarom was de vraag waar de jongste kinderen naar school zouden gaan, Schaarsbergen of Rozendaal,
dan ook niet moeilijk. Het werd de Torckschool in Rozendaal waar meester Slempkes de scepter zwaaide. De weg naar Rozendaal was voor de jonge kinderen niet eenvoudig. Eerst een pad door de hei, dan werd de Eerbeekseweg overgestoken, dan door het bosgebied van de Koolhof en zo kwamen zij op de Terletseweg boven langs het kerkhof en vandaar in het park van Kasteel Rosendael.

De drie zusjes, kinderen van 10, 8, en 6 jaar oud, Heintje, Bartje en Roelofje van Ark en later kwam daar Gerritje, het jongste zusje nog bij, liepen elke dag 7 km heen en terug, door weer en wind. In de wintertijd, wanneer het rond half 5 al begon te schemeren liepen de kinderen een stuk door het donkere bos. Pas op de hei, waar het nog een beetje licht was, konden ze de omgeving weer goed zien. Ook op zaterdagochtend werd de tocht ondernomen. Mijn moeder Bartje vond dat maar onzin. Een halve dag naar school en dan zo'n eind lopen. Ze had dan ook vaak buikpijn en probeerde zo haar noodlot te ontkomen. Totdat op een zaterdagmiddag de juffrouw op de stoep stond. Toen was het met de buikpijn afgelopen.

De eerste jaren liepen de meisjes samen, maar toen Gerritje in de hoogste klas zat liepen de buurkinderen van boerderij Groot Terlet van de familie van Veelen, gelegen aan de oostkant van de Apeldoomseweg met haar mee.

Tijdens een van die schooldagen werd Roelofje ziek en 's middags om half vier was het kindje doodziek. Maar ze moest toch naar huis lopen. Van vader even bellen van "kom mij alsjeblieft even met de auto ophalen" was in die tijd geen sprake. Onderweg werd Roelofje steeds zieker, totdat ze niet meer kon lopen. Heintje en Bartje en afgewisseld door Gerritje, kruisten de armen zodat Roelofje er op kon zitten en sjouwden de laatste kilometers Roelofje naar huis.

Een paar dagen later stierf Roelofje en een kindje dat toevallig bij hun logeerde, aan de difterie. Samen zijn zij op de Rozendaalse begraafplaats begraven. Juffrouw Pater heeft nog vaak daarna een bloemetje op het graf van de kinderen gezet.

Hermien Rijnbende-Harmsen,
Rheden, februari 2008

Active Image

Klein Terlet omstreeks 1915.
Deze boerderij stond ter hoogte van Zweefvliegcentrum Terlet aan de westkant van de A50.