Johannahoeve en haar nieuwe bewoners

Active Image
Eerste steen is gelegd door Zr.Benedict Thissen
18 april 2008

 

Omstreeks mei volgend jaar krijgt Schaarsbergen nieuwe buren. Dan zal de nieuwbouw op Johanna-hoeve gereed zijn en bewoond gaan worden door ca 30 Trappistinnen van de  abdij van O. L. Vrouw van Koningsoord.

Active ImageHet wordt een prachtig gebouw harmonisch ingepast in de prachtige omgeving. Wat de doelstelling van deze abdij is kan u lezen op de website www.koningsoord.org . Op deze site wordt van maand tot maand  een foto reportage over de vorderingen van de nieuwbouw geplaatst. Het is een bijzonder interessante site die het bekijken meer dan waard is.

U zult zich misschien afvragen van waar die belangstelling voor Johanne-hoeve en de nieuwe abdij. De reden is dat de Dorpsraad bezig is om  haar statuten aan te passen aan de huidige eisen en daar is ook een grenswijziging mee gemoeid. De zuid grens die eerst langs de Amsterdamseweg liep is nu opgeschoven naar het zuiden tot de gemeente grens van Arnhem waardoor Papendal, de Edese Golfclub en ook de nieuwbouw van deze Abdij dan bij Schaarsbergen horen. Het aantal inwoners zal dan ook aanzienlijk toenemen.  De zusters van deze abdij zullen wij dan ook hartelijkwelkom heten in ons dorp Schaarsbergen.

In 1908 werd de heer G. van Mesdag eigenaar van het toen 900 ha grote gebied. Hij kocht dat van van bouwonderneming G. Hellingman die grootse plannen met dat gebied had. Hellingman wilde er een tuinstad bouwen. Hellingman kocht het van de vroegere burgemeester van Renkum Jan van Embden die het omstreeks 1860 verwierf en en er in 1884 een groot landhuis "Waldfrieden" bouwde.
Het was van Mesdag die de naam "Johannahoeve" naar zijn dochter Johanna aan het gehele gebied gaf. Hij bouwde er een voor die tijd zeer moderne modelboerderij.
Van 1957 tot 2007 woonden er de Missionarissen van Mil-Hill die verhuisden in 2007 naar Oosterbeek.