Op 30 oktober om 13.00 uur was er een korte indrukwekkende herdenking op de Bandijk in Arnhem-zuid.

hoensonEr werd stil gestaan dat 66 jaar geleden op 25 september 1944 een zwarte dag was voor Schaarsbergen. Maar niet alleen  in Schaarsbergen waren slachtoffers te betreuren er vielen nog meer slachtoffers. Onder de aanwezigen waren veteranen o.a. van het 320 en 98 squadron uit Amerika en Australië.

Door het 320 en het 98 squadron (B25 bommenwerpers) werd toen een aanval uitgevoerd op luchtafweer-stellingen van de Duitsers, welke ten westen van Schaarsbergen waren opgesteld.  Het 320 squadron, bemand door Nederlanders in dienst van de RAF en het 98 squadron werden beschermd door Spitfires en Mustangs. Bij deze aanval kwamen 11 bemanningsleden om het leven.

Helaas schoten enkele bommen over het doel heen en vielen op en om de kerk. In de kerk waren op dat moment evacués ondergebracht. Er vielen 5 burgerslachtoffers. 2 Mitchell bommenwerpers van het 98 squadron werden neer geschoten één van hen stortte neer op de Bandijk in Arnhem zuid. De Australische piloot Williams wist per parachute het vliegtuig te verlaten hij werd echter hangend aan zijn parachute door de Duitsers beschoten en overleed aan z'n verwondingen. Een ooggetuige de heer Baars, zag het gebeuren en hij was het die de overleden piloot in  een eenvoudig veldgraf gaf. Dit was in die tijd zeker niet zonder gevaar. De broer van deze piloot Williams heeft nooit geweten wat er met zijn broer was gebeurd ook hij was overgekomen uit Australië naar Arnhem om hem te gedenken. spit.gif

Tijdens de ceremonie was er een fly-past door een spitfire hij vloog de route die de verongelukte Mitchell destijds vloog. Na deze ceremonie was er een lezing in de Dorpskerk te Schaarsbergen. De belangstelling was groot ondanks de regen. Daardoor denkend aan de kogelregen die onze bevrijders steeds weer moesten trotseren. Het is niet voor te stellen welk een moed!!   156 leden van het 320 squadron zijn nooit meer thuis gekomen en 56 van hen worden er nog steeds vermist. Opdat wij niet vergeten!!

Meer informatie vindt u op de website van het 320 squadron : http://www.litho320.veteranen.nl