Vragen over het Kapelletje op Kamp Koningsweg Noord.
Wie kan ons helpen aan foto's.

 Active Image

Sinds de Open Monumentendag 14 september 2008 zijn er  enkele onduidelijkheden over het kapelletje.

1. Zo gaat het verhaal dat er op een gegeven moment, twee kapelletjes waren een voor de CP militairen de "Vluchtheuvel" en een voor de RK militairen. De RK kapel zou de kapel zijn zoals die nu staat tussen gebouw 5 en 6. Ook is er een kruis op het torentje en op de deur wat een bevestiging van het verhaal zou kunnen zijn. In een later stadium zou de CP kapel zijn afgebroken.

2. Nee, er was maar een kapel en die werd door beide geloofsrichtingen gebruikt. F.B.

3. De administrateur C.P. die alle offertes voor bouwactiviteiten op KKN en ZP in handen kreeg. Kan zich geen offerte herinneren van een tweede kapel. Hij veronderstelt dan ook dat het zeer onwaarschijnlijk is dat die ooit gebouwd is. Hij vermoedt dat de oorspronkelijke kapel (De Vluchtheuvel) verplaatst is door de aannemer om plaats te maken voor nieuwbouw.

4. Twee oud instructeurs H.L. en F.S. die resp tot 1983 en 1990 daar gewerkt hebben verklaren dat er altijd maar 1 kapel geweest is en dat die verplaatst is naar de locatie tussen gebouw 5 en 6 waar het nu staat. Op die plaats heeft het zelfs een keer dienst gedaan als mortuarium om afscheidt te kunnen nemen van een verongelukte militair die daar opgebaard lag. Tevens heeft het de laatste jaren dienst gedaan als reparatie werkplaats voor een fietsclub.

Het verhaal is nu wel duidelijk.

Er is maar een kapel geweest die gebruikt werd door beide geloofsrichtingen en is verplaatst  naar de locatie waar het nu staat. In de toekomst wordt er weer een andere locatie voor gezocht ergens op het terrein van KKN/ZP mogelijk weer op een heuvel waardoor de oorspronkelijke naam "De Vluchtheuvel " weer in ere hersteld wordt!


 

Weet u nog , ruim een jaar geleden vroegen wij u of u wist waar dit kapelletje stond.

Active Image

 

 

Active ImageHet antwoord was: op het voormalige militairterrein Koningsweg Kamp Noord. Het karakteristieke gebouwtje staat tussen de gebouwen  5 en 6  juist achter de witte auto.

Wanneer was het gebouwd en stond het daar altijd al? Vragen waar we nu een antwoord op hebben.
Eerst werd vermoed dat het een mortuarium was uit de jaren 1940-1945. Dat vermoeden is onjuist gebleken.

In de jaren '50 vorige eeuw werden de gebouwen aan de Koningsweg en de Zeven ProvinciĆ«n in gebruik genomen door de Luchtmacht Elektronische School. Een noodzakelijk onderdeel van de opleiding voor de jonge militairen was GeVo (Geestelijke verzorging) en vandaar de noodzaak van dit kapelletje. Initiatiefnemer was Ds. Hoekema. Hij was het die het kapelletje in 1954 ingewijd heeft. Ook Ds. Wessel uit Schaarsbergen heeft toen GeVo onderricht gegeven.  Het leuke is dat met de sloop van diverse gebouwen ( uitgezonderd de gebouwen uit 1940-45, dat zijn Rijksmonument) waarschijnlijk het kapelletje behouden blijft! 

Dat het kapelletje tussen gebouw 5 en 6 daar niet altijd heeft gestaan was al snel duidelijk.
Als u de foto bekijkt ziet u dat de weg een bocht naar rechts maakt naar de Zeven Provinciƫn en even verderop (niet zichtbaar) afsplitst naar links naar een Radartoren.
Juist op die splitsing was een verhoging en daar stond het Kapelletje op en dankt daar z'n naam aan "De Vluchtheuvel"  Omstreeks 1963 is het verplaatst naar de huidige locatie.