Schietsportvereniging Schaarsbergen: al bijna 50 jaar diep geworteld in Schaarsbergen

Het 10e lustrum zullen wij vieren op zaterdag 24 mei 2008.

(foto's svschaarsbergen.nl) 

 

 
  
Schaarsbergen heeft een rijke traditie waar het gaat om clubs en verenigingen.

Schutter S de Beijer
Schietsportvereniging Schaarsbergen (SVS) is (officieel sinds 1958) één van deze verenigingen welke hun wortels diep in Schaarsbergense grond hebben.


SCHIETSPORT
De schietsport is een sport voor perfectionisten die niets willen miActive Imagessen. Een sport waar alles in zit, van recreatie- tot topsportniveau. Om goede resultaten te behalen bij het schieten, moet je beschikken over een goede conditie, lichaamsbeheersing en een goed concentratievermogen. Met deze eigenschappen kun je uitgroeien tot een topper, waarvan Nederland er inmiddels een aantal kent. Maar ook recreatief is de schietsport een uitdagende en leuke bezigheid. Schieten lijkt misschien, maar is niet per definitie een mannensport: SVS mag zich de laatste jaren verheugen in steeds meer vrouwelijke leden, welke actief de schietsport beoefenen. Sinds 2003 heeft de vereniging ook vrouwelijke voorzitter: Joke Mijdam, voor veel Schaarsbergers geen onbekende.HISTORIE
SchietkelderOntstaan eigenlijk al ver voor de tweede wereldoorlog, omstreeks 1935, toen er naast café "Rustwat" (het huidig pannekoekenhuis) voor het eerst min of meer georganiseerd een competitie met luchtgeweer werd geschoten.
In de oorlog moesten op last van de Duitse bezetter alle wapens worden ingeleverd. Na de oorlog duurde het nog tot circa 1957 tot Luitenant Kolonel b.d. Van Dam samen met zijn buurman Theo Braafhart het startschot gaven voor de nu nog steeds bestaande vereniging. Een hoop van de huidige leden hebben hun wortels dan ook in Schaarsbergen.
 
 
In de loop van de jaren is er veel veranderd binnen en buiten de vereniging:
Zo werd er vanaf 1977 ook met klein-kaliber vuurwapens geschoten. Buitenbaan ArnhemseheideTevens kreeg de vereniging de mogelijkheid middels het gebruik van defensiebanen, ook groot-kaliber vuur te beoefenen.
Midden jaren 70 is er onder het kerkelijk centrum (het huidige dorpshuis) in eigen beheer een schietruimte gebouwd, waar nu nog steeds gebruik van wordt gemaakt.


In de afgelopen decennia is ook de regelgeving voor het gebruik en bezit van wapens voor de schietsport aanmerkelijk aangepast. Vanaf de oprichting is SVS lid geweest van diverse overkoepelende organisaties, waardoor wij in staat zijn geweest om alle veranderingen soepel en professioneel in onze vereniging in te passen. Momenteel loopt er een traject voor certificering van de vereniging volgens de strenge eisen van de KNSA.


Inmiddels heeft de vereniging bijna 100 leden, welke vaak meerdere schietsport-disciplines beoefenen.


LOCATIE EN TIJDEN
De verenigingsavonden van SVS  vinden plaats in het Dorpshuis van Schaarsbergen aan de Kemperbergerweg 804.
Schietsportvereniging Schaarsbergen kent twee verenigingsavonden:
- maandagavond van 19:00-23:00 uur (lucht)
- woensdagavond van 19:00-22:00 uur (vuur)


DISCIPLINES
Bij SVS beoefenen we verschillende disciplines:
- Luchtwapens
*luchtpistool
*luchtgeweer (staand, knielend, liggend)
- Vuurwapen klein kaliber
* pistool
* revolver
* geweer (staand, knielend, liggend)
- Vuurwapen groot kaliber
* pistool
* revolver
* geweer (staand, knielend, liggend)


GEVAARLIJK ?
Schieten vereist een grote verantwoordelijkheid, omdat je met een mogelijk gevaarlijk voorwerp omgaat. Er zijn binnen onze vereniging dan ook een aantal strenge regels waaraan u zich moet houden, zodat u uw sport zo veilig mogelijk kunt uitoefenen. Als u zich normaal aan deze regels houdt, is de schietsport veiliger dan volleybal of voetbal, omdat je je tijdens het schieten nou eenmaal niet zo snel blesseert.


COMPETITIE
Binnen de verschillende disciplines, kunt u bij SVS deelnemen aan de interne competitie tussen leden onderling, maar ook individueel of in teamverband aan wedstrijden van de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie, onze sportbond) of wedstrijden van de SBG. (Schietbond Gelderland, regionaal) Het bestuur motiveert haar leden om deel te nemen aan de diverse competities, het blijft tenslotte schietSPORT!


SOCIAAL
Buiten de schietsport, vervult SVS een belangrijke sociale functie voor veel leden. Ook als onze leden door omstandigheden niet kunnen schieten, zijn ze toch vaak te vinden op de verenigingsavonden. Na het schieten blijven de meeste leden nog even hangen in de grote zaal van het dorpshuis. Veel leden zijn al jaren lid van "hun" vereniging.  De algemene jaarvergadering wordt al jaren door gemiddeld éénderde van alle leden bezocht, de meeste verenigingen kunnen hier alleen maar van dromen. Er zijn een groot aantal leden die al meer dan 25 jaar lid zijn van SVS, sommige zelfs meer dan 40 jaar. Gelukkig beschikken we ook over een actief clubje junioren: vanaf 12 jaar (onder omstandigheden 10 jaar) kunnen meisjes en jongens lid worden van onze vereniging, waar ze met lucht kunnen leren schieten. Vanaf 18 jaar kan er met vuur worden geschoten.


BEGELEIDING
SVS is een vereniging van sportschutters die zich ten doel heeft gesteld haar leden een professionele begeleiding te bieden, van amateur tot gevorderde schutter. Hiervoor zijn twee leden opgeleid bij de KNSA als basistrainer en worden er regelmatig (bij)scholingen bijgewoond door leden van het sporttechnisch kader. Speciale aandacht is er voor de jeugd-leden, deze worden iedere week getraind door onze basistrainer Wim van Gerven, met hulp van een aantal van de leden uit de Lucht-commissie.


LIDMAATSCHAP
Indien u na het voorgaande geïnteresseerd bent geraakt in onze sport, kunt u zich bij de secretaris aanmelden om eens langs te komen om te ervaren of de sport iets voor u is. U kunt de secretaris bereiken via:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 026-3820637. Tevens kunt u via de site van de vereniging een verder kijkje in de keuken van de schietsport nemen. Op de site van SVS vind u veel informatie over onze vereniging, de schietsport en de wetgeving waarmee u als sportschutter te maken zult krijgen. Het internet-adres is: http://www.svschaarsbergen.nl


Schietsportvereniging Schaarsbergen
Secretariaat
Walter Jaegermann
Bretagnesingel 70
6666 XN  Heteren
026-3820637
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.