Pension Erica

 

pension erica 1


Het huis is gebouwd in 1906 door aannemer Gerrit Jan Beumer, die er zelf met zijn vrouw Helena Smits ging wonen. Hij richtte er ook een hulp postkantoor in. Hij noemde het huis Erica naar het soort dopheide wat daar groeide. Na de bouw van het huis De kleine Enk verkocht Gerrit Jan in 1912 het huis Erica aan Gerrit Rap en zijn vrouw Elisabeth Wijlhuizen afkomstig van Pension Warnsborn.

Bij het huis hoorde één hectare grond waar Gerrit schuren op bouwde voor zijn vee en een garage voor zijn taxibedrijf. Gerrit en Elisabeth hadden zelf geen kinderen maar ze namen hun nichtje Gerritje Derksen onder hun hoede als pleegdochter.

In 1920 begon het echtpaar een pension in hun huis. Het huis had de afmetingen 8 meter lang bij 8 meter breed. In het midden zat de voordeur met daarachter een lange gang door het hele huis met achterin de toilet. Aan beide zijde van de gang een kamer en een slaapkamer en een trap naar boven. Boven waren drie slaapkamers en een zolderruimte. In de zomer werden alle slaapkamers verhuurd en sliep het gezin achter een gordijn op zolder en moest het toilet dus met vijftien personen gedeeld worden.

In 1938 trouwde Gerritje met de jongste broer van Gerrit, Johan. Er werd een stuk aan de achterkant van het huis aangebouwd zodat het echtpaar ook in Erica kon wonen. Na het trouwen kregen ze van Gerrit en Elisabeth een stuk grond waar Johan varkensstallen en kippenhokken op bouwde. In de zomer als er gasten kwamen verhuurden Johan en Gerritje ook hun kamers aan pensiongasten. Dit ging zo door tot 1942. Omdat reizen voor de gasten toen te gevaarlijk werd door de oorlog kwamen ze niet meer en was Erica alleen nog woonhuis.

Na de oorlog werden er weer kamers verhuurd. De eigenaren hadden onderwijl geruild van indeling. Omdat Johan en Gerritje inmiddels twee kinderen hadden gekregen (Lies en Gerrit) verhuisde ze naar de linkerkant van het huis met vier slaapkamers en Gerrit en Elisabeth gingen naar de rechterkant met twee slaapkamers, waarvan ze er één verhuurde. Het pension had veel vaste gasten die jaarlijks terug kwamen voor twee of drie weken vakantie. Veelal waren dit rijkere families uit het westen van het land die genoten van het pure landleven. Gerrit reed ze dan regelmatig met de taxi wat weer voor extra inkomsten zorgde. Er werd ook gebruik gemaakt van inwonende dienstmeisjes om de kamers te onderhouden en voor andere huishoudelijke taken. Voor de oorlog was dit Riek Versteeg uit Otterloo en na de oorlog Riek Rap uit Harskamp. Riek en Lies sliepen in drukkere tijden samen achter een gordijn op zolder en zoon Gerrit sliep dan in een klein zomerhuisje, dit vond hij niet erg omdat hij daar zijn eigen ruimte had. Omdat er geen warm stromend water op de slaapkamers was moest Lies vaak meehelpen om s ’morgens warm water naar de kamers te brengen, zodat de gasten zich konden wassen. Gerrit en Elisabeth stopte in 1958 met het verhuren van hun pensionkamer, beide waren toen ook al in de 70. In 1961 stopte Johan en Gerritje met het pension. Johan kreeg toen voor het eerst A.O.W. en hielp nog mee in de varkensstal en op andere boerderijen. Dochter Lies ging het huis uit en trouwde met Hans Klaver, een kleinzoon van de aannemer Gerrit Jan Beumer die Erica heeft gebouwd. Zoon Gerrit maakte van de varkensstallen een goed lopend bedrijf waarvan hij kon leven. In 1961 trouwde hij met Mini van de Kamp uit Deelen en trok bij zijn ouders en oom en tante in. In dat zelfde jaar overleed Gerrit op 84 jarige leeftijd en Elisabeth overleed twee jaar later ook op een leeftijd van 84 jaar. Na 1961 is het nooit meer pension geweest.