Een van de weinige bedrijven die zijn overgebleven in Schaarsbergen en nog stammen uit de jaren 1930, is bakkerij Reijnen. Kom je in de buurt van de winkel, dan ruikt het er al heerlijk naar vers gebakken brood. Het is, vooral na het sluiten van de School met de Bijbel, een ontmoetingsplek voor Schaarsbergers geworden. reijnen

Er is al vaker geschreven over Bakkerij Reijnen maar met de teloorgang van veel detailzaken is het opnieuw waardevol om nog eens bij dit Schaarsbergse bedrijf stil te staan.

Het bakkersvak wordt steeds minder uitgevoerd. Waren er 25 jaar geleden in Nederland nog zo’n 5000 bakkers actief, nu  kun je er nog met moeite c.a. 1500 vinden. Reden om zuinig op ze te zijn.

Vandaag de dag wordt het bedrijf geleid door Stephan, 64 jaar en Ronnie Reijnen, 55 jaar. Zij hebben het overgenomen van hun vader Bart Reijnen.  

Deze kwam in 1949 naar Schaarsbergen om  samen met de heer De Kruijf de reeds bestaande bakkerij De Kruijf verder te voeren. Dat was in die tijd geen gemakkelijke zaak. Kleine huisvesting waarbij het aantal kinderen van vader en moeder Reijnen  nog zou oplopen tot in totaal zeven.

Na twee jaar trok Dhr. De Kruijf  zich terug uit het bedrijf en waren het nu enkel vader en moeder Reijnen die de zaak voerden. Dat was voor Bart een zware taak want naast het bakken van brood, moest hij op de bakkersfiets alle klanten af.  Van Deelen tot aan de Amsterdamseweg en dan nog de Hoogkamp. De tijden waren anders, klasse en geloofsscheiding kwamen nog voor. Reijnen, van huis uit Katholiek, maakte niet veel kans bij protestanten en bij menig voordeur mocht hij zich niet melden want enkel de achterdeur was voor leveranciers. Voor moeder was er, naast het huishouden en de verzorging van het gezin, de taak om de winkel te drijven, waarbij zij ook nog de boekhouding deed. Pas in 1972 zal Bart met de bezorging van het brood stoppen. In 1974 wordt de winkel ingrijpend verbouwd. Slechts drie jaar later in 1977 overlijdt moeder Reijnen. Een groot gemis voor het gezin en de zaak. Alle zeilen moeten worden bijgezet. Stephan is dan al vanaf zijn 15e  jaar in de bakkerij aan het werk. Ronnie is pas 17 en heeft heel andere gedachten, zijn interesse gaat uit naar een opleiding bij de politie. De bakkerij heeft echter ook zijn hulp en aandacht nodig en de samenwerking met Stephan is goed. Voor vader is het een troost om zijn zonen, aanvankelijk drie, om zich heen te hebben in zijn dagelijkse zorgen. Ook de beide dochters, Margo en Liesset, hebben een belangrijk aandeel gehad in het voortbestaan van Bakkerij Reijnen. Het gaat goed en in 1985 openen ze een tweede winkel aan de Lawick van Pabststraat. 

Het Bakkersvak is erg veranderd. Werd er vroeger enkel bruin en witbrood gebakken, nu is er belangstelling voor allerlei varianten en biologische producten. Spelt en graanvariaties zijn nu gevraagd en het assortiment is daardoor veel groter geworden. Voor bepaalde leveranties, o.a. aan het Openlucht Museum, is er zelfs een bedrijfscertificering gewenst.  Een voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De Europese overheid bepaalt de regels, de ruim 3600 gecertificeerde bedrijven leven deze na en SKAL controleert hierop. Zo kan de consument er van op aan dat een biologisch product ook écht biologisch is. Reijnen heeft dit predicaat. De vele soorten brood maken het wel moeilijk om vooraf de hoeveelheid voor de dagelijkse verkoop te bepalen. Dit blijft altijd een zorg. Wat overblijft gaat naar de voedselbank, hoewel die niet altijd alles kunnen afnemen.  Instelling Lichtenbeek krijgt in de vorm van donatie eveneens deze producten en wat er dan nog overblijft verdwijnt uiteindelijk als voer voor dieren.

De Bakkerij telt nu 7 vaste krachten en 11 parttimers. In de vroege ochtend wordt al om 1.45uur begonnen met het bakken van brood en rond 6.00 uur volgen de luxe broodjes, gebak, taarten en andere zaken. Als alles mee zit, is men pas tegen 12.00 uur klaar met al het werk. Dat zijn werkdagen van gemiddeld 10 uur en op de vrijdagmiddag wordt er om 17.00 uur met het bakken begonnen  en werken ze de hele nacht door. 

In december wordt Stephan 65. Hij gaat in 2016, na 50 jaar werken, langzaam afbouwen naar een volledig pensioen. Ronnie zal nog meer dan 10 jaar verder moeten en laten we hopen dat dit lukt, maar de kans dat een kind van beide broers de zaak zal overnemen is nagenoeg nihil.