De verdwenen middenstand van Schaarsbergen
Tot de jaren '60 had Schaarsbergen een bloeiende middenstand . In de loop der jaren is dat steeds minder geworden mede tgv van de veel grotere mobiliteit van de inwoners van Schaarsbergen en de toename van grootwinkelbedrijven in de directe omgeving.

De Werkgroep Historie Schaarsbergen publiceert over middenstanders die uit Schaarsbergen in de loop der jaren zijn verdwenen. Deze keer zijn het de bakkers. Waarvan alleen bakkerij Reijnen nog actief is.
Wie ging bakker Reijnen voor, want bakker Reijnen is niet de eerste bakker in Schaarsbergen.

De eerste bakker in Schaarsbergen was Johannes de Kruijf geboren 24 december 1884 te de Bilt.

Daarna is er nog bakker van Brakel geweest aan de Stroolaan.,

Hoe is bakker Johan(nes) de Kruijf ooit verzeilt is geraakt in Schaarsbergen vraag je je af, hij was immers in de Bilt geboren uit een gezin van 8 kinderen.

Vader Jan de Kruijf werkte als tuinbaas op buitenplaats huize de De Tempel te Overschie en het was in die tijd niet meer dan logisch, dat zoon Johan in de voetsporen van vader Jan zou treden, indien de gelegenheid zich voor zou doen. En die gelegenheid kwam er!

detempel

 

Bij “Huize de Tempel” in Overschie zocht men een tuinman Johan solliciteerde en werd aangenomen als aspirant tuinman .

Bij huize de Tempel werkte natuurlijk veel personeel, zo ook een dienstmeisje uit Oosterbeek Charlotte Adriana Hulsteijn en u raad het al, die twee vonden elkaar en trouwden 27-03-1913 .

De trouwerij, vond zoals gebruikelijk, vanuit het ouderlijkhuis van de bruid plaats en dat was Oosterbeek.

Het echtpaar de Kruijf- Hulsteijn ging wonen aan de Stephanieweg in Oosterbeek en zij kregen 3 kinderen. Jan-, Joop-, en Leida de Kruijf.


Zwager Hendrik Hulsteijn had een bakkerij in Oosterbeek en hij haalde Johan de Kruijf over om het bakkersvak bij hem te leren en bakker te worden voor Oosterbeek en omgeving.


BakkerKL Schaarsbergen kopiev.l.n.r Bakker Hulsteijn en de KruijfTien jaar later , het was 1923 viel Johan de Kruijf een geweldig buitenkans ten deel. Hij speelde al jaren mee in de Staatsloterij met wisselend succes, echter in dat jaar viel de hoofdprijs op het lot van Johan de Kruif , fl. 10.000= een geweldig bedrag. Groot genoeg om de grond aan de Kemperbergerweg te kopen en een woonhuis/bakkerij te bouwen. Hij had in Schaarsbergen en omgeving al voldoende klanten en Schaarsbergen groeide waardoor hij steeds meer klanten kreeg. En zo kreeg Schaarsbergen haar eigen bakkerij “Bakkerij de Kruijf”
BakkerijToen zoon Jan de Kruijf oud genoeg was om mee te werken in de bakkerij gebeurde dat ook want dat vader Johan enige hulp kon gebruiken was duidelijk. Het bakkers vak was in die jaren een zwaar bestaan en zeker in de winterperiode. Schaarsbergen was toen dun bevolkt en het brood moest op veel adressen, die ver uiteen lagen, bezorgd worden.


De bakkerij is wel aangepast aan de eisen van dit moment, maar nog steeds herkenbaar.

 

Jan ontmoette Janna Derksen waar hij later mee trouwde.  In de huwelijksnacht kreeg hij permissie van vader de Kruif om een uur later te beginnen 05.00 uur. Voor de bakker in die tijd begon de dag om 04:00 uur dag in dag uit” jaar in jaar uit”.

Zodra het brood gebakken was moest ook nog bezorgd worden en de klanten woonden ver uiteen. Het gebied was groot tot aan Deelen toe met een mand voorop de fiets vol brood als hij dan laat in de middag thuis kwam moest hij alweer vroeg naar bed om de volgende morgen om 04:00 uur voldoende uitgerust te zijn.

Een bijkomend nadeel was dat de kinderen van Jan de Kruijf hun vader alleen op de zondag zagen en dan was hij meestal erg moe.

Op aandringen van zijn vrouw Janna verkocht hij de bakkerij aan Bart Reijnen en kon hij een baan krijgen bij defensie als hofmeester. Vanaf dat moment had hij 's zaterdags vrij en was hij op tijd thuis, zijn kinderen hebben dat als mooie aangename tijd ervaren.