Alice van der Linden (Fotostudio MAREL) heeft een leuke foto-impressie gemaakt van de herdenking, georganiseerd door de Dorpsraad Schaarsbergen.

Het was 27 augustus 2010, 100 jaar geleden dat Clément van Maasdijk in Schaarsbergen, als eerste Nederlandse aviateur, dodelijk verongelukte. Een treurige gebeurtenis die zeker niet ongemerkt voorbij mocht gaan gezien de grote impact die dat had. De landelijke kranten stonden er toen bol van.

Het oorspronkelijke plan was om op het heitje van Maasdijk, de plek waar Clément verongelukte, enkele parachutisten te droppen die het eerste exemplaar van het boekje  "Clement van Maasdijk Icarus van Schaarsbergen " zouden aanreiken om het aan te kunnen bieden aan luchtvaart pionier, Martin Schröder die door de Dorpsraad was uitgenodigd.
Helaas was het op die locatie, door de zeer slechte weersomstandigheden en volgens Martin Schröder met een bewolking op "500 ft", niet mogelijk om de para's veilig te droppen.
Gelukkig had de evenementen-commissie van de Dorpsraad een alternatief achter de hand, een slecht weer programma in en rond het Dorpshuis.
De belangstelling was groot. Velen hadden reeds ingetekend en konden daar het boekje (84 pagina's)  met veel historische foto's, in onvangst nemen. Het boekje is door de Werkgroep Historie Schaarsbergen(WHS) samengesteld. Daarna werd  door Loco Burgemeester van Gemeente Arnhem, Gerrie Elfrink, een krans gelegd bij grafmonument van Clément van Maasdijk. Dit grafmonument staat nu bij de kerk in Schaarsbergen. Waarom het nu daar staat en niet op de begaafplaats Moscowa verteld het boekje van de WHS.

De Werkgroep Historie Schaarsbergen
v.r.n.l.
René Vossebeld, Maaike Hoogendam, Floor Frederiks, Hans Klaver