. Op 27 augustus 2010 is het 100 jaar geleden dat de eerste Nederlandse aviateur dodelijk verongelukte op het ons zo bekende heitje van Maasdijk in Schaarsbergen.

clement

Ter gelegenheid van dit treurige 100 jarig jubileum, heeft de Werkgroep Historie Schaarsbergen (WHS) een boek samengesteld.

Het boek zal op 27 augustus 2010 gepresenteerd worden.

Op 30 juli 1910 vloog, Clément van Maasdijk een volwaardige vlucht  boven Heerenveen! (Hij was niet de eerste aviateur, die het Nederlandse luchtruim bestormde, dat was ene Hilgers). Na dit enorme succes werd hij voor meer demonstraties gevraagd onder andere in Arnhem. De vliegweek in Arnhem (zijn verloofde Jeanne Ladenius was Arnhemse) stond gepland van 28 tot en met 31 augustus 1910. De avond daar aan voorafgaand de 27ste, besloot Clément van Maasdijk een korte demonstratievlucht te geven in aanwezigheid van zijn verloofde, het vliegcomité Arnhem en enkele toevallige passanten.
Het vliegveldje met hangar lag aan de Rustwatlaan (de weg links lang 't Pannekoekhuis, voorheen uitspanning “Rustwat”.) Helaas is het bij deze noodlottige proefvlucht gebleven.

Van de vlucht in Heerenveen zijn destijds opnamen gemaakt. (youtube) De eerste twee minuten van deze video, laten die vlucht in Heerenveen zien. Dan te bedenken dat een maand later Clément met hetzelfde vliegtuig in Schaarsbergen neerstortte en dodelijk verongelukte.

 

De WHS heeft veel archiefmateriaal verzameld, zoals krantenartikelen, briefwisselingen oude foto's enz. genoeg om een aardig boek samen te stellen. Wat uit al die informatie blijkt is hoe groots evenement dat was in 1910. Het wordt wel vergeleken met de eerste maanlanding. Die overigens goed afliep in tegenstelling met de vlucht van Clément. Het geeft wel aan hoe groot de risico's in die tijd waren, misschien nog wel groter als de eerste maanvlucht.

De WHS heeft getracht er een aardig boek van te maken met veel informatie over Clément , maar ook een tijdsbeeld  1910 van Schaarsbergen. Het is  zelfs gelukt een uniek onderwerp te behandelen wat nog nooit genoemd is. Wat dat is verteld het boek,